Actueel

Corona en de VNRT

Al een aantal weken is de Corona virus het meest besproken item van de dag en dan is er ineens op zondag 15 maart een persconferentie door de overheid. Minister Bruins van volksgezondheid kondigde aan dat vanaf 16 maart tot en met 6 april scholen, kinderopvang, wellness gelegenheden, sportclubs en ook horecagelegenheden dicht gaan. Tevens is gevraagd om waar mogelijk een gepaste afstand van 1,5 meter van elkaar te bewaren.

Ons advies voor de praktijken Reflexzonetherapie was al eerder om vergaande hygiënemaatregelen in acht te nemen. En voorzichtig te zijn met risicogroepen. Er is een beroep gedaan op het verantwoordelijkheidsgevoel van de therapeuten. Na het besluit van de overheid heeft het bestuur van de VNRT besloten om het advies uit te brengen naar de reflexzonetherapeuten om hun praktijk te sluiten. De reden dat wij dit adviseren is dat wij mee willen werken aan het niet verder verspreiden van het virus. Vanuit de richtlijnen van de RIVM is nog wel toegestaan om de praktijk open te houden.

Tevens zijn de bijscholingen die in de periode tot 6 april gegeven zouden worden uitgesteld tot een latere datum.

Op dit moment volgen we de berichtgeving en als er weer aanpassingen zijn zullen we dit zo snel mogelijk vermelden op de website.

Beëdiging nieuwe licentieleden

7 Maart jongstleden zijn er 16 nieuwe licentieleden beëdigd bij de VNRT.

Er is een hele weg gegaan om reflexzonetherapeut te worden. Eerst 3 jaar een HBO opleiding volgen en vervolgens nog een jaar Medische basiskennis. Tussentijds ook nog aandacht om een praktijk te gaan voeren op de manier die je past maar ook volgens de regels.

Hoe mooi om dit officieel af te sluiten met de beëdiging bij de VNRT. Na afloop werd er met elkaar geproost met een glaasje alcoholvrije champagne en was er nog een gezellig samenzijn.

Wij van de VNRT zijn dan ook zeer trots op deze nieuwe licentieleden en heten hen van harte welkom bij onze beroepsvereniging.

 

Dementie
2020 staat bij de VNRT in het teken van dementie. Dementie is een syndroom dat wordt veroorzaakt door een hersenaandoening of hersenziekte. De meest bekende vorm is ziekte van Alzheimer. Het begint vaak met vergeetachtigheid. Later krijgt men ook problemen met denken en taal. Karakter en gedrag kan veranderen en uiteindelijk is men steeds afhankelijker van hulp buitenaf. Dementie is niet te genezen.

Reflexzonetherapie is een veilige, warme en aandachtige massage om gemakkelijk contact te maken met mensen met dementie.  Voetreflexologie en handreflexologie kan ingezet worden om mensen met dementie zich weer geborgen te laten voelen, waardoor ze zich kunnen ontspannen. Dit uit zich in beter slapen en waar onrust was, weer rust vinden.

De week van de reflexologie is van 20 t/m 27 september waar zeker aandacht wordt gegeven aan dementie.

Week van de Reflexzonetherapie (WvdR)
De WvdR is dit jaar van 20 t/m 27 september. Dit jaar is gekozen voor het thema:  Dementie.

Landelijke dag ALS

De VNRT verleent elk jaar medewerking aan de door de ALS vereniging georganiseerde landelijke dag. Tijdens deze dag worden ALS-patiënten en hun mantelzorgers uitgenodigd voor een verwendag. Deze dag vindt elk jaar plaats op een andere locatie. Dit jaar was Diergaarde Blijdorp in Rotterdam de gastheer. Het was prachtig weer en op het ingerichte beautyplein konden de bezoekers van deze dag verwend worden door reflexzonetherapeuten. Zij konden naar de schoonheidsspecialist, de pedicure, de kapper, de nagelstyliste, en daarna mooi en lekker ontspannen met het gezin op de foto. Een mooie herinnering voor deze mensen.
Dit jaar hebben wij met 6 therapeuten ontspannende voet- en handmassages gegeven aan vele ALS-patiënten en ook aan hun verzorgers. Dit is elk jaar opnieuw een dankbare taak. Wij zijn blij dat wij op deze manier iets kunnen bijdragen aan de ontspanning voor deze zieke mensen.

Algemene Ledenvergadering
De vereniging houdt tweemaal per jaar een algemene ledenvergadering voor de leden. Een in het voorjaar, waarin onder andere de jaarrekening van het afgelopen jaar wordt besproken en een vergadering in het najaar, waarin de begroting voor het komende jaar wordt vastgesteld.
De voorjaarsvergadering is op 3 april 2020 in Houten. Deze is toegankelijk voor leden, studentleden en donateurs van de vereniging.

Beëdiging
Een of tweemaal per jaar vindt de beëdiging plaats van de nieuwe leden die de opleiding hebben afgerond bij een door de vereniging geaccrediteerd opleidingsinstituut. De komende beëdiging vindt plaats op 7 maart 2020.

Klanttevredenheidsonderzoek
Een keer in de drie jaar wordt een klanttevredenheidsonderzoek gedaan. De vereniging is een lerende vereniging en ook de therapeuten zijn van mening dat het belangrijk is om altijd te kijken waar en hoe de dienstverlening verbeterd kan worden. De resultaten uit het onderzoek van 2017 stemden tot tevredenheid. In 2020 wordt het onderzoek opnieuw uitgevoerd.