terug naar overzicht

Emoties en ontroering in Inloophuizen voor Kanker

25 februari 2019

Wat kan reflexzonetherapie voor je betekenen als je met kanker wordt geconfronteerd? In de periode van september tot november 2019 kon je het zelf ervaren. Maar liefst 40 therapeuten togen voor de VNRT het land in voor kennismakingsmassages in inloophuizen voor kanker en hospices.

Reflexzonetherapie maakt heel wat los. Eén van de deelnemers merkt op dat ze ‘de energie weer voelt borrelen’. Een ander voelt ontroering en blijdschap. Voor de meeste deelnemers brengt de therapie totale ontspanning.

Uit onderzoek blijkt dat kankerpatiënten die regelmatig reflexzontherapie ondergaan minder vermoeidheid ondervinden, beter slapen en meer emotionele balans ervaren. De therapie helpt ook gevoelens van de depressiviteit en angst te verminderen, waar maar liefst een kwart van de patiënten aan lijdt.

Kanker raakt een mens tot in de kern van de ziel. Het leven staat op losse schroeven. Reflexzonetherapie is meer dan massage van de voeten of handen. Het ontspant. Het herstelt de verbinding met je lichaam en geeft hernieuwd vertrouwen. ‘Waarom is ons niet verteld dat deze therapie bestaat?’ vraagt een deelnemer zich af.

‘Het klopt dat reflexzonetherapie nog niet zo bekend is in de reguliere zorg’, erkent VNRT voorzitter Tosca van Slooten-Puffer, en dat is heel jammer. In de Week van de Reflexologie vragen wij ieder najaar aandacht voor ons werk. In 2018 lag de nadruk op bekendheid van de therapie bij kanker gevestigd.

Het Toon Hermans Huis uit Sittard bedankt de therapeuten voor de ‘geweldige ochtend. Het is duidelijk dat iedereen enorm genoten heeft.’ Ook VNRT voorzitter Tosca van Slooten-Puffer kijkt tevreden terug. ‘Als voorzitter van de VNRT ben ik er trots op dat onze gekwalificeerde therapeuten zich met zoveel liefde belangeloos hebben ingezet en dat we in samenwerking met de inloophuizen zoveel mensen hebben kunnen bereiken.

Heb je interesse in een behandeling? Vraag naar de mogelijkheden in een inloophuis in de buurt, in het ziekenhuis of vindt een gediplomeerde reflexzonetherapeut via www.vnrt.nl

Februari 2019

 

Q&A Reflexzonetherapie bij kanker

 • Is de massage schadelijk als er nog geen behandeling is ingezet?
  Nee, de massages zijn niet schadelijk. Ook niet als de behandeling nog niet is ingezet. De massage is zacht en ontspannend en wordt daardoor als ondersteunend ervaren.
 • Kunnen de massages ook tijdens de chemo-behandeling worden ingezet?
  Ja, de massage heeft dan als doel om bijwerkingen te verminderen
 • Bestaat er risico op uitzaaiingen door de massage?
  RZT vergroot het risico op uitzaaiingen niet.
 • Kan ik bij radiotherapie ook RZT ondergaan?
  Ja, mensen die RZT ondergaan bij radiotherapie hebben minder last van vermoeidheid.
 • Helpt de massage tegen pijn bij kanker?
  RZT verhoogt de pijndrempel enkele uren, waardoor u minder pijn hebt en mogelijk minder pijnmedicatie hoeft te gebruiken

 

 

Inloophuis De Eik inEindhoven

 

Inloophuis Het Getij in Barendrecht

Therapeuten team Toon Hermanhuis Sittard

 

 
terug naar overzicht