terug naar overzicht

Thema Leefstijl - Water drinken

13 mei 2022

Dit jaar is het thema van de VNRT “Leefstijl als preventie”. Regelmatig worden er leefstijltips gedeeld op Social Media. Het item wat u nu kunt lezen gaat over voldoende water drinken en waarom dat zo belangrijk is.

Water drinken is helemaal in tegenwoordig. De leukste flesjes zijn in omloop en dat is nog goed voor het milieu ook. En toch, als je navraagt of iemand wel voldoende water drinkt blijkt dat toch niet zo makkelijk te zijn. Ook is niet altijd helemaal duidelijk hoeveel je nou moet drinken. En waarom is water drinken toch zo belangrijk?

Ons lichaam bestaat ongeveer voor de helft uit vocht. Dit moet goed aangevuld blijven. Zo kunnen voedingstoffen goed opgenomen worden, worden afvalstoffen afgevoerd en blijft onze lichaamstemperatuur op een goed niveau. Je merkt dat je te weinig drinkt als je urine donker wordt. Ook kan je hoofdpijn krijgen of zelfs duizelig worden. Je spieren gaan wat zeer doen alsof je griep krijgt. Droge lippen, mond of keel geeft dorst aan. Het gevoel dat je trek hebt kan ook een teken zijn. Dus na sporten en trek krijgen niet gaan eten maar eerst lekker een glas water drinken. En als de trek verdwijnt was het toch dorst.

Het advies is om 1,5 tot 2 liter vocht per dag te drinken. Hier valt ook thee, koffie en andere dranken onder. Alcohol dan weer niet, dat onttrekt weer vocht helaas. Sport je veel, is het warm, heb je net een reflexzonebehandeling gehad of zijn de opvliegers in de overgang regelmatig aanwezig dan is het goed om nog wat extra water te drinken.

Nog wat tips om het water drinken wat makkelijker te onthouden:

  • Zet een longdrinkglas bij je kraan en drink een glas als je je handen wast
  • Doe een smaakje in je water. Lekker fruit of munt erin
  • Stel een drinkherinnering op je telefoon in
  • Neem een fles water mee naar je werk en zorg dat die leeg is aan het eind van de dag.

Maar vooral is het belangrijk om naar je lijf te luisteren. Dus heb je wat hoofdpijn, vermoeide spieren en voel je je wat duf. Drink dan eens wat meer water en voel hoe het je hoofd en lijf verfrist.

 
terug naar overzicht