Over reflexzonetherapie

Reflexzonetherapie is een manuele behandelmethode. De gesteldheid van reflexgebieden op voeten, handen, oren en/of hoofd geven de therapeut informatie over waar zich in het lichaam mogelijk een disbalans bevindt, symptomatisch of causaal, en vaak ook welk orgaan of orgaansysteem het betreft. Reflexgebieden corresponderen met alle organen en orgaansystemen in het lichaam.

Overal in het lichaam bevinden zich zenuwuiteinden die informatie doorgeven aan de hersenen. Deze zenuwuiteinden zijn onder andere betrokken bij proprioceptie. Ook op de voeten. Onderzoekers vermoeden dat manuele bewerking van de voetzool zo een harmoniserend effect op het lichaam heeft. Onderzoek heeft al aangetoond dat meerdere hersengebieden actief zijn tijdens een reflexologiebehandeling. Ook heeft onderzoek laten zien dat behandeling voor een betere doorbloeding elders in het lichaam zorgt. Hierdoor wordt het zelfherstellend vermogen van het lichaam gestimuleerd en worden afvalstoffen efficiënter uitgescheiden.

Natuurgeneeskundige uitgangspunten bij reflexzonetherapie zijn levenskracht en het holistisch mensbeeld. In elk organisme is een van nature bestaande tendens tot homeostase, ofwel instandhouding en zelfgenezing aanwezig, ook wel levenskracht of zelfhelend vermogen genoemd. En het menselijk organisme is een eenheid van lichamelijk, psychisch, sociaal en spiritueel functioneren. De orgaansystemen zijn in een voortdurende wisselwerking met elkaar. De reflexzonetherapeut behandelt en begeleidt de cliënt ter bevordering van een zo goed mogelijk lichamelijk, maar ook psychisch en sociaal functioneren.

Reflexzonetherapie is een veilige behandelwijze voor acute en chronische klachten. Het wordt ook effectief gebruikt als preventieve of palliatieve maatregel om een goede gezondheid en kwaliteit van leven te bevorderen en te behouden. De preventieve inzetbaarheid van deze therapie maakt dat werkgevers met een arboplan reflexzonemassage met belastingvoordeel aan hun werknemers kunnen aanbieden.