terug naar overzicht

Thema leefstijl als preventie: Slaap

27 juni 2022

Dit jaar is het thema van de VNRT “Leefstijl als preventie”. Regelmatig worden er leefstijltips gedeeld op Social Media. Het item wat u nu kunt lezen gaat over slapen.

Dit jaar is het thema van de VNRT “Leefstijl als preventie”. Regelmatig worden er leefstijltips gedeeld op Social Media. Het item wat u nu kunt lezen gaat over slapen
Goed slapen hoort bij een gezonde leefstijl. Als je goed slaapt zorgt dat voor een betere concentratie, goede sportprestaties, je bent alert in het verkeer, je bent stabieler in emoties en het bevordert een gezond gewicht. Het vermindert namelijk het hongergevoel.
Hoe zou zo’n goede nachtrust eruit kunnen zien? Elke dag stap je rond 23.00 uur in bed. Je leest nog wat en doet het licht uit. Je draait je naar je linkerzij, want dat is de beste houding. Je ademt rustig in en uit en binnen een paar tellen val je in een rustige slaap. Afwisselend slaap je licht en weer vast. De remslaap waarin je met dromen je dag verwerkt komt ook langs. Misschien wordt je om 3.00 uur ook een keer wakker om te plassen, maar slaap je daarna weer rustig verder. Vervolgens stap je om 7.00 uur verkwikt uit bed, want een mens heeft 7 tot 9 uur per nacht slaap nodig.

Dit is een ideaal plaatje. Helaas is het in de praktijk niet altijd zo ideaal. We kunnen slecht slapen door omstandigheden als nachtzweten door de overgang of jonge kinderen die ’s nachts in de weer zijn. Vaker slapen we slecht door de vele prikkels op een dag en gaan we naar bed zonder de dag af te bouwen. Stress op werk, social media, gamen of nog even mail nakijken ’s avonds brengt ons niet echt tot rust. Het blauwe licht op de tablet zorgt ervoor dat we niet in slaap kunnen komen.

Ook alcohol drinken of lekker snacken laat op de avond brengt niet echt de rust om te gaan slapen aangezien de spijsvertering dan hard aan het werk gaat.  Alcohol laat ons heel snel in slaap vallen, om vervolgens halverwege de nacht wakker te worden. Stress op werk laat ons piekeren in de nacht. Genoeg redenen om wakker te liggen en niet uitgerust aan de dag te beginnen.

Herken je dit dan kunnen de volgende tips je helpen beter te slapen:
· Bereid je 2 uur voor je gaat slapen alvast voor op de nacht en doe nog wat rustige dingen als een boek lezen of rustige tv kijken.
· Heb je nog trek neem dan een lichte snack.
· Koffie en alcohol beïnvloed de slaap. Je slaapt lichter en onrustiger.
· Zorg voor een rustige en gezellige slaapkamer.

Slaap je eens een nachtje slecht is dat echt niet erg. Bij langdurig slecht slapen zoek dan hulp. En een fijne reflexzonebehandeling helpt zeker een handje mee.

 
terug naar overzicht